PROGRAMM - 2-3 Maggio 2024

 

 

 

Donnerstag / Giovedì 2.5.2024

 

 

Vormittag / Mattina

Institut für Kunstgeschichte, Seminarraum 1 1090 Wien; Spitalgasse 2 / Campus Hof 9

 

 

 

 

May 2nd 09:15

Intro to the Conference I

Addresses of Welcome

MARKUS RITTER Head of the Department of Art History MARTIN SCHEUTZ – Head of the Department of History

 

Stefano d’Atri

Meta Niederkorn

Organizers of the conference

 

Introduction To 1st. Panel Presentation of speakers

 

Meta Niederkorn

09:45

Lecture 1

Arnold Hanslmeier (Universität Graz)

Zeit ohne Uhren (aus astronomischer Sicht)

10:15

Lecture 2

Ernst Gamillscheg (Universität Wien)

(Aber)glaube oder Wissenschaft ? Zur Rezeption der Astrologie

10:45

 

Short Discussion and Coffee and Tea

 

 

 

11:05

Lecture 3

Saverio Russo (Dipartimento di Studi Umanistici /Dipsum) - Università di Foggia)

 

I tempi del cibo nel

Mezzogiorno d'Italia del primo Ottocento.

11:30

Lecture 4

JOHANNA SCHAUER-BERG (Paracelsus Medizinische Privatuniversität, Salzburg)

 

Food in the Anthropocene a medical narrative of current habits and side effects

11:50

Discussion L1-L4

 

 

12:10

 

Speaker and registered Participants

A table will be

reservated at:

And v. short Lunch -Time (Catering) and further discussion in the Bus And at Melk

 

 

 

12:30

 

 

BUS - Partenza (Vienna): 12:30

 

 

 


May 2nd DO/GIOV

 

Nachmittag / Pomeriggio

MELK

 

 

 

13:30

BUS al abbazia di Melk

 

13:30

Salutationes

 

 

DIVERSI ASPETTI NEL CONTESTO DEL TEMPO, DELLA VITA E DEL CIBO

 

 

Manoscritti, Libri, Immagini Aspetti nel contesto del Tempo, della Vita e del Cibo

13:45-16:15

 

 

14:00-15:00

5  Johannes Deibl (Bibliothek),

Zwischen Zivilisationssignum und Unkultur _Das Bier _in seiner wechselhaften literarischen Darstellung

 

6  MAGDALENA WEBER (MUSIKARCHIV), "In mensa Musica et hospites ordinarii." Tafelmusik im Spiegel der Melker Prioratsephemeriden

Discussion Coffee

 

15:00

7  Bernadette Kalteis (Bibliothek)

META NIEDERKORN,  Neue Welten im Kloster

New World in monastery New Foods

Nuovi mondi nel monastero

 

Manoscritti, Libri stampati, Musica, Disegni e Dipinti

 

 

 

 

16:30-18:00

 

Visita

17:30 Biblioteca special tour (Johannes Deibl, Bibliotecario)

18:15

 

CENA (Relatori e partecipanti registrati)

 

 

L‘escursione

Partenza (Vienna): 12:30

L’arrivo (Melk): 13:30

Partenza (Melk): 19:30

L’Arrivo (Vienna): 20:45


Freitag /Venerdì 3.5.2024

 

 

 

Vormittag / Mattina

Institut für Kunstgeschichte, Seminarraum 1 1090 Wien; Spitalgasse 2 / Campus Hof 9

08:30

Introduction Panel II

Stefano d’Atri (Dipartimento di Studi Umanistici (Dipsum) - Università di Salerno

 

 

 

08:40

Lecture 8

STEFANO D’ATRI (Università Salerno),

 

The Sultan eats alone. Food in the ottoman Empire

09:00

Lecture 9

CHRISTOPH AUGUSTYNOWICZ (Universität Wien)

 

"Tafeln mit Moskowitern und Tataren. Herausforderungen zwischen Zeremoniell und Alltag."

09:30

Lecture 10

Gerhard Ammerer, (Universität Salzburg)

 

Lebensmittelversorgung und Hoftafel Alltag und Fest in der Frühen Neuzeit an Beispielen aus Salzburg und Wien

10:00

Coffee break and Discussion

 

10:20

Lecture 11

Carla Benocci (Roma)

 

Il cibo negli Ordini religiosi: conoscenza, qualità, sobrietà e salute tra i Benedettini dell’abbazia di Farfa, tra i Certosini di

Santa Maria degli Angeli a Roma e tra i Minimi di S. Francesco di Paola

10:40

Lecture 12

Vanessa Hahn

Kräuter Zeit-Aspekte; Sammeln, Zubereiten und Wirkung

 

11:00

 

Lecture 13

Corrado Lampe

 

Storia di Baccalá

11: 20

Lecture 14 On-line

Luciano Maffi / Stefano Magagnoli, Omar Mazzotti

(Università di Parma) -On-line - Lecture

 

Aperitivo time an Italian social ritual?

11:50

Lecture 15

MARCO VITO (Università di Salerno/University of Vienna)

Food in Music in the Middle Ages. Hunting, preparing and singing from sifting to figs.

 

 

 

 

 

3rd of May, FR/VEN

Nachmittag / Pomeriggio

Institut für Kunstgeschichte, Seminarraum 1 1090 Wien; Spitalgasse 2 / Campus Hof 9

14:30

Lecture 16

Meta Niederkorn (Universität Wien)

 

ψυχήs Iatreion. Lesen als Nahrung vs. Lektüre/Studien- Verzicht als Fastenopfer - Reading as Food vs. Relinquishment of Reading as feasting

14:55

Lecture 17

Susanne M.Hoffmann (Universität Jena) und

Giouli Korobili (Humboldt Univ., Berlin)

 

Ernährung der Himmelskörper bei Seneca und in der modernen Astrophysik

15:50

Lecture 18

Hans Förster (Universität Wien)

 

Sind alle Speisen rein? Narratologische und kulturhistorische Überlegungen zu Mk 7/Mt 15

 

16:20

 

Discussion and Coffee

 

16:45

Lecture 19

Csilla Biró, (Institute of Hungarian research,,Budapest)

 

A Finite and Eternal Feast. Nutrition and Eucharist in the Commentary on the Song of Songs by the 16th Century Hungarian-born Pauline Monk,

Gregorius Coelius Pannonius / Endliches und ewiges Festmahl: Ernährung und

Eucharistie im Kommentar zum Hoheslied von einem im 16. Jahrhundert in Ungarn geborenen Paulinermönch, Gregorius Coelius Pannonius

 

 

 

17:15

Lecture 20

Tom Gaens (Ruusbroec Inst./Antwerpen)

 

"Eucharist, Time, and

Perspective in Rogier van der Weyden’s Mystical Painting".

 

17:35

 

 

Comments to Conference

ALLEN GRIECO (Villa I Tatti, Firenze)

Comments

 

18:30

Dinner For Speakers and registered Participants